Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Vlag Delta

Consumententak DELTA verkocht aan Zweedse investeringsmaatschappij

DELTA heeft overeenstemming bereikt over de voorgenomen verkoop van DELTA Retail, de consumententak van het Zeeuwse energiebedrijf.
Door NU.nl/ANP

Met koper EQT Infrastructure is een overnameprijs van 488 miljoen euro overeengekomen, meldt DELTA dinsdag. 

DELTA Retail krijgt na de overname door de Zweedse investeringsmaatschappij de merknamen DELTA en Zeelandnet mee.

DELTA-topman Gerard Uytdewilligen noemt de verkoop van de consumententak "een belangrijke stap" in de geschiedenis van het Zeeuwse bedrijf.

"De financiële kracht van EQT Infrastructure geeft DELTA Retail de mogelijkheid te investeren in verdere groei en verbeteringen van het kabelnetwerk en de kwaliteit verder te verbeteren en uit te bouwen", aldus Uytdewilligen.

Herstructurering

De verkoop  van de retailtak is onderdeel van een eerder aangekondigde herstructurering van DELTA. Tot voor kort ondersteunden de stabiele uitkomsten uit het netwerkbedrijf de onderneming financieel, maar DELTA is wettelijk verplicht die activiteiten af te splitsen. Het bedrijf heeft daar tot 1 juli volgend jaar de tijd voor.

Bijkomstig probleem is dat DELTA ook eigenaar is van de kerncentrale in Borssele. Deze nucleaire installatie kan niet zomaar verkocht worden. De aandeelhouders van DELTA, waaronder de provincie Zeeland, zijn nog met het kabinet in overleg over een mogelijke oplossing. Den Haag wil de huidige eigenaren van DELTA wel te hulp schieten, maar die zullen dan zelf ook moeten investeren.

DELTA Retail telt 370 voltijdsbanen. Die gaan mee naar de nieuwe eigenaar. Over de toekomst van de overige werknemers van DELTA valt volgens een woordvoerder nog niets te zeggen.

De verkoop is overeengekomen onder voorwaarde van goedkeuring door de aandeelhouders van DELTA en een positief advies van de ondernemingsraad. Ook moet de Autoriteit Consument & Markt nog toestemming geven voor de verkoop.


Lees meer over:

Delta

Aanbevolen artikelen