AMSTERDAM - ING Direct, de internationale internetbank van ING, heeft over het afgelopen kwartaal de operationele winst met ruim 55 procent zien toenemen tot 449 miljoen euro. ING-bestuursvoorzitter M. Tilmant is "zeer tevreden" met de ontwikkeling van dit bancaire onderdeel, zo liet hij donderdag weten bij een toelichting op de kwartaalcijfers.

Toch heeft ING geen plannen om het snel groeiende onderdeel uit te breiden naar andere landen. "We willen blijven groeien en de resultaten verbeteren op onze huidige markten." De internetspaarbank is actief in acht landen. Alleen in het Verenigd Koninkrijk, waar de activiteiten in mei van vorig jaar zijn gestart, werd verlies gemaakt.

Het klantenbestand van ING Direct groeide over de eerste negen maanden met bijna 26 procent tot 10,7 miljoen. Tilmant is niet van plan de internetbank te verkopen in het kader van zijn desinvesteringsprogramma. Ook het verzelfstandigen van het onderdeel middels een beursgang is niet aan de orde. "Dat is geen goed idee, want ING Direct is een onderdeel van onze groeistrategie", aldus de ING-topman.

Verkopen

De bankverzekeraar heeft dit jaar diverse onderdelen afgestoten. Het concern verwacht de komende tijd nog meer te verkopen, maar het gaat niet om grote onderdelen van het bedrijf, aldus Tilmant. ING heeft een overeenkomst gesloten over verkoop van de Duitse BHF Bank en in Nederland is de vermogensbeheerder CenE Bankiers inmiddels van de hand gedaan. Recent kondigde ING aan het schadeverzekeringsbedrijf in Canada naar de beurs te brengen.

Het concern wil de opbrengsten gebruiken om de schulden terug te dringen. Ook maakt ING op deze manier geld vrij om te investeren in onderdelen die meer winst opleveren. Grote acquisities staan volgens Tilmant niet op stapel in de Verenigde Staten, Azië of Europa. Kleine acquisities wel.

Dat niet alle verkopen geld opleveren, blijkt uit het afstoten van deherverzekeringen in de VS. Door de last die ING hiervoor moet nemen, daalde de operationele winst, afgezet tegen het tweede kwartaal van dit jaar, met bijna een kwart tot 1,21 miljard euro. Vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar steeg de winst echter met ruim 28 procent.

Sterke resultaten

De nettowinst van de groep steeg over het derde kwartaal met ruim 63 procent tot 1,59 miljard euro. De winstgroei werd gedragen door sterke resultaten bij het bankbedrijf en beleggingswinsten op aandelen.

De operationele winst van het bankonderdeel nam met meer dan de helft toe tot 601 miljoen euro. Bij het verzekeringsbedrijf lag de groei, met 12,1 procent tot 611 miljoen euro, een stuk lager. Op operationeel niveau voor belastingen was zelfs sprake van een daling met bijna 13 procent.

Bevredigend

Tilmant noemde de kwartaalcijfers "bevredigend". Volgens de bestuursvoorzitter blijft ING "vol vertrouwen over het resultaat voor heel 2004". Het financiële concern geeft geen concrete winstverwachtingen meer.