De ministers van Financiën van de eurozone hebben maandagavond een akkoord bereikt over maatregelen die op termijn moeten zorgen voor schuldverlichting voor Griekenland. 

Het uitbreiden van de aflossingsperiode is een van de geplande maatregelen. Ook wordt overgeschakeld van variabele naar vaste rente op de leningen van Griekenland. Hiermee lopen de kosten op de korte termijn op, maar op de lange termijn moet Griekenland gebaat zijn bij vaste rentepercentages. 

Eurogroepvoorzitter en minister Jeroen Dijsselbloem benadrukte dat het om al in mei overeengekomen technische ingrepen in het schuldenpakket gaat. 

De voorzitter van de Eurogroep had in november al gezegd dat het te vroeg is om te spreken over omvangrijke schuldverlichting. Daarover zou volgens hem pas in de tweede helft van 2018 gesproken kunnen worden, wanneer het huidige hulpprogramma voor het noodlijdende land afloopt. 

De ministers zijn nu overeengekomen dat de huidige maatregelen er voor moeten zorgen dat de totale schuld van Griekenland in 2060 met 20 procent is afgenomen.