Europese politici benadrukken dat de uitkomst van het referendum in Italië geen stem is tegen de Europese Unie. 

''Dit is niet het begin van een nieuwe crisis. Het referendum ging over Italië, de uitkomst is niet een anti-Europese stem. De markten hebben kalm gereageerd", stelt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en tevens voorzitter van de Eurogroep maandag in Brussel.

Dijsselbloem deed zijn uitspraken voor het begin van een Eurogroepvergadering waar onder meer over de ontwerpbegrotingen van de eurolanden in 2017 wordt gesproken.

De Italiaanse minister van Financiën Pier Padoan heeft zich wel afgemeld bij de al maanden geleden geplande bijeenkomst onder leiding van Dijsselbloem. De Italiaanse begroting wordt ondanks zijn afwezigheid wel besproken.

Nieuwe regering

De Italianen stemden zondag tegen ingrijpende staatshervormingen in het land, waarna premier Matteo Renzi zijn ontslag aanbood. ''Er zal een nieuwe regering komen en die zal aan dezelfde problemen het hoofd moeten bieden", aldus Dijsselbloem. ''Het is een sterk land en ik heb er alle vertrouwen in."

Over de bank Monte dei Paschi di Siena die dreigt om te vallen, zei Dijsselbloem dat ''het niet zo is dat de hele bankensector in Italië" in de problemen zit. Er wordt gewerkt aan een oplossing voor de oudste bank ter wereld. Dit moet wel een oplossing zijn die binnen de Europese regels past.

Premier Renzi treedt af: 'Hoop dat nee-kamp handelt in belang Italië'
Premier Renzi treedt af: 'Hoop dat nee-kamp handelt in belang Italië'

Toegewijd

De Franse minister van Financiën Michel Sapin benadrukt dat de Italianen ondanks het afwijzen van de politieke hervormingen nog toegewijd blijven aan de EU. Hij ziet geen direct gevaar voor de eurozone.

Dat de koers van de euro ten opzichte van de dollar daalt, ligt volgens Sapin vooral aan de sterkte van de dollar. Bovendien was de hogere koers van de euro niet per se goed voor Europese exporterende bedrijven, aldus Sapin.

Solide

Ook EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken) spreekt maandag zijn vertrouwen in Italië uit. "Het is een solide land met solide politieke instellingen en ik heb het volste vertrouwen dat Italië met deze situatie om kan gaan", reageerde EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken). "Er is wat politieke instabiliteit, maar het land is zeer stabiel en het is ook een grote economie", aldus Moscovici.

Ook volgens de commissaris is de nee-stem geen stem tegen de Europese Unie. "Dat heeft er niets mee te maken", zegt Moscovici. "Het is een binnenlandse wijziging van de grondwet in Italië die het niet gehaald heeft."

Voortzetten

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble waarschuwde maandag dat Italië wel verder moet gaan met de economische hervormingen die onder Renzi zijn gestart. ''Het is belangrijk dat er een handelsbekwame regering komt, maar ik zie geen aanleiding voor een nieuwe eurocrisis", meent Schäuble.

Volgens Schäuble zouden investeerders niet in de stress moeten schieten, omdat het referendum een binnenlandse aangelegenheid was.