De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november beduidend sterker gegroeid dan een maand eerder. 

Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 178.000 banen bij (exclusief de landbouwsector).

De banengroei in oktober werd echter neerwaarts herzien tot 142.000, van een eerder gemelde 161.000. Economen hadden voor november in doorsnee op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen gerekend.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een grote rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Later deze maand houdt de Fed een beleidsvergadering en de markten gaan er van uit dat de rente zal worden verhoogd. Het zou voor het eerst in een jaar tijd zijn dat de Amerikaanse rente wordt verhoogd.

Werkloosheid

In de private sector groeide de werkgelegenheid met 156.000 banen. Bij de Amerikaanse overheid kwamen er 22.000 arbeidsplaatsen bij.

De werkloosheid in 's werelds grootste economie zakte vorige maand van 4,9 naar 4,6 procent, het laagste niveau in negen jaar. Dat kwam mede omdat minder Amerikanen actief op zoek waren naar werk. Economen hadden gedacht dat de werkloosheid stabiel zou blijven.

Verder ging het gemiddelde uurloon onverwacht omlaag op maandbasis, met 0,1 procent tot 25,89 dollar. De gemiddelde werkweek was onveranderd op 34,4 uur.