Agustín Carstens, directeur van de Mexicaanse centrale bank, stapt op. De scherpe daling van de Mexicaanse peso zou de aanleiding zijn.

De topman houdt het medio volgend jaar voor gezien. Hij stapt over naar de Bank of International Settlements (BIS), een internationaal samenwerkingsverband van centrale banken.

De aankondiging van de Mexicaanse centrale bank leidde tot een verdere koersdaling van de peso. De munt staat de laatste weken al onder druk door zorgen over het beleid van de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump.

Carstens (58), een voormalig minister van Financiën die veel aanzien geniet in de internationale financiële sector, leidde de Mexicaanse centrale bank sinds 2010. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend.

Graadmeter

De sterke daling van de peso begon in november, toen de kansen van Donald Trump op een verkiezingsoverwinning groeiden. Dit zorgte voor de scherpste 'intraday'-daling van de munt sinds 2008.

De peso ontwikkelde zich in de maanden voorafgaand aan de verkiezingen al tot een van de belangrijkste financiële graadmeters voor de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Dit kwam door de vele hatelijke opmerkingen van de vastgoedmagnaat over Mexicanen en zijn wens om het vrijhandelsverdrag met Mexico en Canada te verscheuren.

Valutahandelaren vergeleken de daling eerder al met die van het Britse pond na het referendum over de Brexit.