Koninklijke Joh. Enschedé stopt met het maken van bankbiljetten. Het besluit heeft volgens het bedrijf te maken met de overcapaciteit in de markt. 

De bankbiljettentak wordt vanaf begin volgend jaar geleidelijk afgebouwd, zodra huidige opdrachten zijn afgerond. Nederlandse bankbiljetten rolden al enkele jaren niet meer van de drukpersen. 

Volgens de drukker wordt de markt al jaren gekenmerkt door overcapaciteit, waardoor onder meer staatsdrukkerijen hun diensten tegen bodemprijzen aanbieden. De onderneming heeft nog gezocht naar samenwerkingspartners, maar aangezien dat niks opleverde ziet het zich genoodzaakt het over een andere boeg te gooien.

Joh. Enschedé zegt zich nu te willen toeleggen op andere producten als postzegels, visa en belastinglabels. Daarnaast zal het diensten aanbieden op groeimarkten als "brand protection" en "anti-counterfeit".

De medewerkers zijn donderdag ingelicht over de strategiewijzigingen. De drukker, die al sinds 1703 bestaat, kondigde donderdag daarbij ook een reorganisatie aan waarbij een "aanzienlijk" deel van de banen wordt geschrapt.