De Deense containervervoerder Maersk Line neemt zijn Duitse concurrent Hamburg Süd over. 

Dat maakte moederbedrijf A.P. Möller-Maersk donderdag bekend, zonder de overnameprijs te melden.

De Hamburg Südamerikanische Dampfschifffahrts-Gesellschaft, zoals het bedrijf voluit heet, is de op zes na grootste containervervoerder ter wereld.

Het bedrijf heeft 130 containerschepen in de vaart en heeft wereldwijd verspreid over ruim 250 kantoren bijna 6000 medewerkers in dienst. Hamburg Süd haalde vorig jaar een omzet van 6,7 miljard dollar (6,3 miljard euro).

Maersk verwacht zijn marktaandeel op de internationale containermarkt door de overname uit te breiden van iets minder dan 16 procent naar bijna 19 procent.

Het bedrijf kampt net als zijn concurrenten al lange tijd met de overcapaciteit en de daarmee samenhangende lage prijzen in het containervervoer. Door de magere groei van de wereldhandel zijn er momenteel veel te veel containerschepen in gebruik.

De internationale zeecontainermarkt staat daardoor al tijden onder zware druk, wat in augustus leidde tot de ondergang van het Zuid-Koreaanse Hanjin Shipping. Drie Japanse rederijen meldden recent hun containeractiviteiten samen te voegen om weer winstgevend te worden.

Maersk neemt Hamburg Süd over van het Duitse Oetker-conglomeraat, dat vooral bekend is van zijn bakproducten en diepvriespizza's. Dat concern omvat daarnaast echter ook onder meer luxe hotels, chemische fabrieken, bierbrouwerijen en een bank. In totaal wordt daarmee een omzet van ruim 12 miljard euro gegenereerd.

Hamburg Süd is na Hapag-Lloyd de grootste containervervoerder van Duitsland. Een poging om met dat bedrijf samen te gaan mislukte in 2012, door verzet vanuit de Oetker-familie.