De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) richt een team op dat acties van KLM-piloten gaat voorbereiden.

Dat maakt de VNV woensdag bekend.

De vakbond en de luchtvaartmaatschappij kunnen het na maanden onderhandelen niet eens worden over de pensioenen.

Op woensdagmiddag verstreek een deadline die de VNV had gesteld. KLM heeft nog een tegenvoorstel gedaan, maar dit was volgens de VNV "oude wijn in nieuwe zakken".

Ondankbaar

Volgens de bond voelt het als "uitermate ondankbaar en onredelijk" dat de partijen het niet eens kunnen worden over een alternatieve pensioenovereenkomst. "We moeten nu concluderen dat we er pratend niet uitkomen", aldus de vakbond.

De VNV benadrukt dat de oprichting van het team niet betekent dat er sowieso acties of stakingen zullen volgen, maar dat dit wel "in de lijn der verwachtingen" ligt.

"Het is wel bijzonder jammer dat we na 21 jaar zonder grote arbeidsonrust deze stap hebben moeten zetten", stelt VNV-voorzitter Steven Verhagen. "Wij hopen dat acties nog te voorkomen zijn. De bal ligt echter bij de KLM-directie."

Afspraken

KLM heeft tegen de zin van de VNV een pensioenovereenkomst per 1 december opgezegd. Dit deed het bedrijf nadat eerdere pogingen om tot nieuwe afspraken te komen, waren mislukt.

Het gaat om afspraken over een gegarandeerde indexatie van de pensioenen van piloten. De pensioenen stijgen dan mee met de inflatie. Dit kon ertoe leiden dat KLM honderden miljoenen moest bijstorten in het pensioenfonds. Volgens de luchtvaartmaatschappij zou dit de bedrijfsvoering in gevaar brengen.

Kort geding

Eind september verloor de VNV een kort geding over de pensioenafspraken. De rechter oordeelde dat KLM zich niet hoeft te houden aan de pensioenafspraken die in 2007 zijn gemaakt. De luchtvaartmaatschappij mag zo'n afspraak eenzijdig opzeggen. 

KLM stelde toen in een reactie dat het opzeggen van de afspraken een uiterste maatregel was. Het bedrijf zei er vertrouwen in te hebben met VNV tot "een passende oplossing" te komen. VNV liet weten zich te beraden op volgende juridische stappen.