HANNOVER - De directie van de Duitse autofabrikant Volkswagen en de belangrijkste vakbond IG Metall zijn er woensdag in geslaagd een loonakkoord te bereiken. De overeenkomst betekent dat de 103.000 werknemers van het bedrijf in Duitsland in elk geval tot eind 2011 zeker zijn van hun baan.

In ruil daarvoor heeft IG Metall concessies gedaan op het gebied van de lonen, aldus de vakbond. De werknemers van de zes Volkswagenfabrieken in Duitsland zien voor de komende 28 maanden af van een loonsverhoging. Volgend jaar krijgen ze een eenmalige uitkering van 1000 euro. Nieuwe werknemers bij Volkswagen moeten genoegen nemen met een lager salaris dan de huidige medewerkers.

Onderhandelingen

Het compromis werd bereikt na een reeks slepende onderhandelingen. De laatste onderhandelingsronde duurde 25 uur. Tienduizenden werknemers van Volkswagen zetten de afgelopen dagen druk op het overleg door waarschuwingsstakingen te houden.

Volkswagen mikte op een bevriezing van de lonen voor twee jaar en op het verminderen van de arbeidskosten met 30 procent. Dat is nu gelukt, aldus het bedrijf. Eerder werden bij concurrent DaimlerChrysler en bij Siemens soortgelijke overeenkomsten gesloten. De loonkosten in Duitsland zijn ongeveer zes keer zo hoog als die in de nieuwe lidstaten van de Europese Unie.

Daling winst

Het afgelopen kwartaal zag Volkswagen zijn kwartaalwinst voor de zevende keer op rij dalen. Het nettoresultaat in de periode juli-september kwam uit op 76 miljoen euro, een vermindering van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet ging wel omhoog, met 0,8 procent naar 21,5 miljard euro.

Op de beurs in Frankfurt werd afwijzend gereageerd op het compromis. De beleggers zijn van mening dat de onderhandelingen tot meer besparingen bij Volkswagen hadden moeten leiden. Het aandeel van de grootste autofabrikant van Europa daalde 3 procent en stond daarmee onderaan de DAX-index.