Airbus schuift zoals verwacht de hoofdkantoren van zijn vliegtuigdivisie en de overkoepelende houdstermaatschappij in elkaar. 

Daardoor komen ruim 1.150 arbeidsplaatsen te vervallen, meldt het Frans-Duitse luchtvaart- en defensieconcern dinsdag. Franse media hadden eerder het verlies van minstens 1.300 kantoorbanen voorspeld.

''Dit is een logische en noodzakelijke stap in ons integratieproces, dat in 2012 is begonnen'', zei topman Tom Enders. Hij liet eerder dit jaar al weten dat Airbus efficiënter zal moeten worden. Dat scheelt niet alleen in de kosten, maar moet de organisatie ook slagvaardiger maken.

De Franse en Duitse overheden zijn van oudsher gespitst op een eerlijke verdeling van het werk bij de vliegtuigbouwer. Mede daardoor is Airbus een relatief logge organisatie, met veel functies die dubbel bezet zijn. Er werken nu nog zo'n 136.000 mensen.

Airbus wil met de bonden en ondernemingsraad om tafel om de plannen verder uit te werken. Dat proces moet halverwege volgend jaar zijn afgerond.

Het bedrijf probeert zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te vermijden, door te werken met vrijwillige vertrekregelingen, vervroegd pensioen en herplaatsing van overtollige medewerkers.