Het kabinet gaat zich sterk maken om Tesla over te halen een grote fabriek voor elektrische auto's in Nederland te vestigen. 

Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer geschreven. Hij wil verder weinig loslaten over zijn contacten met de autofabrikant.

In de brief, waarin Kamp vragen van de PvdA beantwoordt, schrijft de minister dat de fabriek "een versterking kan betekenen van de automotive-sector in Noord-Brabant en andere regio’s in Nederland". Het kabinet zal zich volgens Kamp "zeker inspannen om de productiefabriek naar Nederland te halen".

Tesla wil in Europa een grote fabriek voor elektrische auto's en accu's bouwen. De autofabrikant is op zoek naar een geschikte locatie en zou overwegen voor Zuidoost-Nederland te kiezen. 

Daar zit al wat auto-industrie die de laatste jaren heel goed presteert, zoals de fabriek van VDL Nedcar in Born. In Tilburg heeft Tesla zelf ook al een afbouwfabriek en een servicewerkplaats.

Kamp houdt zich verder op de vlakte over de mogelijke komst van Tesla. Dat is gebruikelijk in dit soort gevallen, om eventuele onderhandelingen niet te verstoren. Ook hoeveel banen de nieuwe fabriek zou opleveren zegt de minister nog niet te kunnen inschatten.