Air France wil op binnenlandse lijnen op gelijke voet kunnen concurreren met de hogesnelheidstrein TGV. 

Dat betekent dat de spoorwegmaatschappij SNCF, net als het luchtvaartbedrijf, zelf de kosten voor de benodigde infrastructuur zou moeten dragen.

Topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM heeft daarvoor gepleit, melden verscheidene Franse media dinsdag.

Janaillac deed zijn oproep in Bordeaux. Air France onderhoudt al twintig jaar een lijndienst tussen Parijs en de Zuid-Franse stad. Vanaf komend voorjaar moet de luchtvaartmaatschappij evenwel opboksen tegen een nieuwe TGV-verbinding, die de reistijd op die spoorroute met een uur verkort.

Belastinggeld

De aanleg en het onderhoud van dergelijke hogesnelheidslijnen worden volgens Janaillac hoofdzakelijk met belastinggeld gefinancierd. Daardoor is geen sprake van een gelijk speelveld, vindt hij. ''Deze subsidie komt neer op 20 euro per passagier voor de komende 25 jaar'', zo tekende dagblad Le Figaro op uit zijn mond.

Eerlijke concurrentie, ook met prijsvechters en staatsbedrijven uit het Midden-Oosten, is een van de stokpaardjes waarmee Janaillac het vertrouwen van het eigen personeel hoopt te winnen.

Hij nam het stokje afgelopen zomer over van Alexandre de Juniac, die dat onderwerp volgens de Franse vakbonden niet serieus genoeg nam.

Het is niet de eerste keer dat Janaillac zijn ongenoegen uit over de in zijn ogen oneerlijke voordelen die SNCF als staatsbedrijf geniet. Hij deed dat ook al in zijn vorige functie als hoogste baas van openbaarvervoerbedrijf Transdev.