BRUSSEL - Europa moet dringend veel meer doen voor een dynamischer economie met meer banen. Tot dusver hebben landen van de Europese Unie te veel gedraald. "Retoriek en daden zijn niet altijd hand in hand gegaan", kritiseerde Wim Kok woensdag in Brussel bij de presentatie van zijn economisch advies aan de EU-landen.

De oud-premier zei dat de Verenigde Staten en Azië nu sneller groeien dan Europa. Op die manier wordt het voor de EU moeilijk om de vele bejaarden, sociale voorzieningen en milieustandaarden te kunnen blijven betalen.

Regeringsleiders hadden in 2000 in Lissabon nog doelen opgesteld waardoor Europa de sterkste economie ter wereld moet krijgen in 2010. Zo moeten meer mensen aan het werk en is meer onderzoek nodig. Deze zogeheten Lissabon-doelen zijn halverwege echter nauwelijks gehaald. De regeringsleiders vroegen daarom Kok in het voorjaar hoe het verder moet.

Politieke wil

De Nederlandse oud-vakbondsleider adviseerde in een rapport, dat al was uitgelekt, om de zogeheten Lissabon-doelen nieuw leven in te blazen. "Er is flink meer politieke wil nodig", zei Kok. Hij adviseert vooral het onderzoek op te schroeven en langer te werken. Ook wil hij dat Europese burgers de bedoeling beter begrijpen: de communicatie moet flink versterkt.

"Het is duidelijk dat we onderpresteren", zei Kok. "Het wordt extreem moeilijk om in 2010 's werelds beste economie te worden. Handhaven is al mooi, om de sociale voorzieningen en milieustandaarden te behouden. Maar zelfs als we alle doelen halen, is Europa nog niet veilig: Amerika en Azië wachten niet op ons."