Airbus schrapt de komende tijd meer dan 1.300 banen. Dat melden verscheidene Franse media maandag op gezag van bronnen bij de vakbonden. 

Het Frans-Duitse luchtvaart- en defensieconcern presenteert zijn toekomstplannen dinsdag.

Het banenverlies is een gevolg van een vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur bij Airbus. Met name kantoorbanen staan op de tocht, maar ook arbeidsplaatsen voor bijvoorbeeld onderzoekers en technici. Bij Airbus werken wereldwijd zo'n 140.000 mensen.

Topman Tom Enders liet eerder dit jaar al weten dat Airbus efficiënter zal moeten worden. De Franse en Duitse overheden zijn van oudsher gespitst op een eerlijke verdeling van het werk bij de vliegtuigbouwer. Mede daardoor is Airbus een relatief logge organisatie, met veel functies die dubbel bezet zijn.

Hoe ditmaal de pijn precies verdeeld wordt tussen beide landen, is nog onduidelijk. De Franse vakbonden gaan er evenwel vanuit dat de hardste klappen in Frankrijk zullen vallen, omdat daar het hoofdkantoor staat van zowel de vliegtuigdivisie van Airbus als de houdstermaatschappij. Die twee worden naar verwachting in elkaar geschoven.