In België zijn meer dan driehonderd namen van belastingplichtigen uitgelekt. Het gaat om gegevens van grote bedrijven en instellingen die miljoenen zouden moeten betalen aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).

Dat meldt de Vlaamse zakenkrant De Tijd, die de gelekte gegevens in bezit heeft. Volgens de krant is er in de geschiedenis van de Belgische fiscus nog nooit op deze schaal gelekt.

Het lek is anoniem, maar volgens de krant blijken de gegevens "na verschillende checks" authentiek. Het gaat om honderden dossiers van de BBI, waarin belastingen uit 2014 zijn teruggevorderd.

Uit de gegevens blijkt onder meer dat de BBI miljoenenclaims heeft ingediend tegen oliemaatschappij BP en het Zweedse industriële concern Atlas Copco. Beide bedrijven zouden via brievenbusconstructies miljarden euro's in Belgische vennootschappen hebben ondergebracht.

Atlas Copco bevestigt in een reactie aan de krant dat het "enkele tientallen miljoenen euro's" betaalde aan de BBI over de boekjaren 2010 en 2011.

Andere namen die in de gelekte documenten voorkomen zijn de Vrije Universiteit Brussel, met een claim van 1,6 miljoen euro, kranenbedrijf Sarens, fitnessconcern HealthCity en bierbrouwer AB InBev.

Van het laatste bedrijf is bekend dat het concern al langer in gesprek is met de overheid over een belastingdeal van 30 miljoen euro.