Automerk Jaguar Land Rover is van plan om tienduizend banen te creëren in het Verenigd Koninkrijk. Het concern wil onder andere de fabricage van elektrische auto’s in Engeland doen.

De automaker, in handen van het Indiase Tata Motors, wil de productie verdubbelen van een half miljoen auto’s per jaar naar een miljoen auto’s per jaar, meldt de Financial Times.

"Als we de productie kunnen verdubbelen, kunnen we ook het personeelsbestand verdubbelen", vertelde topman Ralf Speth tijdens een bijeenkomst. 

Jaguar wil de elektrische auto's gaan bouwen in de Britse West Midlands, nabij de plaats Coventry. Volgens de Financial Times zouden daarmee zo'n 10.000 nieuwe banen zijn gemoeid.

Subsidie

Het automerk zei vrijdag plannen te hebben voor stevige uitbreiding in Groot-Brittannië omdat de Britse overheid eerder deze week aankondigde komende jaren honderden miljoenen te steken in onder meer subsidies voor energiezuinige voertuigen.

Door de verdubbeling van de productie kunnen er komende jaren nog eens duizenden of zelfs tienduizenden extra banen bijkomen. Bij Jaguar, dat onderdeel is van het Indiase Tata Motors, werken in het Verenigd Koninkrijk al zo'n 40.000 mensen.

Opsteker

De plannen van het concern kunnen een flinke opsteker zijn voor de Britse economie, die het vanwege de aanstaande uittreding uit de Europese Unie komende jaren nog knap lastig kan krijgen.

Er rijden nu overigens nog geen elektrische wagens van Jaguar op de weg. Het eerste stekkermodel moet nog van de band rollen. Dat gebeurt volgens planning in 2018 in een fabriek in Oostenrijk.