Irak is toch bereid in te stemmen met de voorgenomen productieverlaging van oliekartel OPEC.

"Wat we verliezen door de lagere productie wordt gecompenseerd door de hogere olie-opbrengsten", zegt premier Haider al-Abadi woensdag.

De OPEC hoopt met afspraken over productiebeperkingen de olieprijzen op te krikken. De olieprijzen staan door een structureel overaanbod al meer dan twee jaar onder druk.

Iran

Eerder op de dag meldden afgevaardigden van de OPEC na afloop van een overleg in Wenen nog dat Irak, net als Iran, dwars lag bij het plan.

Eerdere pogingen om tot een productieverlaging te komen liepen stuk op onwilligheid van Iran en Irak, die juist bezig zijn hun productie op te schalen, na jaren van economische sancties en oorlogsgeweld. Saudi-Arabië hamert echter op solidariteit binnen het kartel en wil alleen minder gaan oppompen als de andere leden dat ook doen.

Rusland

Daarnaast vormt ook Rusland nog een heet hangijzer. Het land is geen OPEC-lid, maar zit als grote olieproducent wel aan tafel als het over nieuwe productieafspraken gaat.

De OPEC-leden willen dat ook de Russen de oliekraan een stukje dichtdraaien, maar die willen naar verluidt niet verder gaan dan een bevriezing van hun productie. Ook dat kan een deal nog in de weg staan.