Piloten van Lufthansa leggen ook op vrijdag het werk neer. De staking van vrijdag treft vooral korteafstandsvluchten.

Dat maakt Vakbond Vereinigung Cockpit (VC) woensdagavond bekend. Het is nog niet duidelijk hoeveel vluchten vrijdag door de acties getroffen worden.

Eerder was al bekendgemaakt dat piloten op woensdag en donderdag het werk neerleggen. Lufthansa schrapte eerder op woensdag nog eens ruim negenhonderd vluchten in verband met stakingen. Bij elkaar vallen daardoor een kleine achttienhonderd vluchten uit.

Lufthansa had nog geprobeerd via een gang naar de de rechter een stakingsverbod af te dwingen. Maar de vakbond kreeg toestemming om de acties door te zetten. Honderdduizenden passagiers ondervinden daarvan de nadelige gevolgen.

Het conflict tussen Lufthansa en de pilotenvakbond bestaat al meer dan twee jaar. Sinds 2014 zijn er al dertien stakingen geweest, de laatste in september 2015. Behalve over het salaris zijn er onder meer meningsverschillen over de pensioenen en de groeiplannen die de luchtvaartmaatschappij heeft met prijsvechter Eurowings.

Miljoenen

De Vereniging van Duitse commerciële luchthavens bekritiseert de VC scherp: "Piloten vechten voor hun belangen, maar schaden de reputatie van de hele industrie. Honderdduizenden passagiers, duizenden werknemers en vele luchtvaartmaatschappijen zijn de dupe. Aan de miljoenen euro's die het kost aan bijvoorbeeld schadevergoeding en aan de nationale economie wordt niet gedacht".

Lufthansa reserveerde bijna vierduizend hotelkamers voor gestrande klanten en er werden al zo'n 1.800 vluchten geschrapt.

Het ziet er nog niet naar uit dat de staking de partijen dichter bij elkaar brengt. Lufthansa eist van de pilotenvakbond dat deze deelneemt aan een arbitrageprocedure: "De VC wil een loonsverhoging van ruim 20 procent en dat gaat veel verder dan wat andere werknemers hebben ontvangen", zegt een woordvoerder van Lufthansa.

Rond de 215.000 passagiers zijn al door de staking getroffen.