Technologische vernieuwing kostte de afgelopen drie jaar vooral banen in de financiële sector en de verzekeringssector.

De werkgelegenheid in deze sectoren daalde in deze periode met 9 procent, blijkt uit onderzoek van de Rotterdam School of Management en Erasmus University (RSM).

Een meerderheid van managers in de sector verwacht bovendien dat de werkgelegenheid verder zal afnemen door de zogenoemde "vierde industriële revolutie".

De werkgelegenheid in de financiële sector staat onder druk, zeggen de onderzoekers die wijzen op de recente reorganisaties bij banken zoals ABN Amro.

"Consumenten regelen steeds meer bankzaken online", zegt onderzoeksleider Henk Volberda. "Ook hebben de banken te maken met concurrentie van nieuwe bankinitiatieven van bedrijven zoals Google en Bunq."

Volberda verwacht dat banken een soort databank worden, waarbij bestaande activiteiten meer geautomatiseerd worden.

"Nieuwe technologieën, zoals blockchain, kunnen mogelijk bepaalde bankactiviteiten zelfs overbodig maken. Dat heeft zijn weerslag op de bestaande werkgelegenheid in de sector."

Logistiek

In de logistieke sector verwacht 50 procent van de ondervraagde bedrijven dat de werkgelegenheid zal afnemen door de digitalisering.

"Ontwikkelingen zoals het bezorgen van pakketjes via drones, vrachtwagens die zelf kunnen rijden en de optimalisatie van goederenstromen kunnen serieuze bedreigingen gaan vormen voor de werkgelegenheid", aldus Volberda.