Onderhandelaars bij OPEC zijn er nog niet in geslaagd een overeenkomst te sluiten over een beperking van de olieproductie waar ook Iran en Irak aan meewerken. 

Daarmee moet het belangrijkste twistpunt nog worden opgelost als het oliekartel volgende week op ministerieel niveau verder vergadert. Dat meldden meerdere afgevaardigden na afloop van overleg in Wenen.

Door de productie te verlagen hoopt OPEC een bodem te leggen onder de olieprijzen. Die staan door een structureel overaanbod al meer dan twee jaar onder druk. Dat was aanvankelijk ook de bedoeling. Met name grootmacht Saudi-Arabië stuurde aan op een lager prijsniveau om concurrenten met hogere productiekosten uit de markt te drukken. Maar sommige leden van het kartel zijn daardoor in financiële problemen geraakt.

plafond

Gesprekken over een nieuw productieplafond liepen tot dusver vast omdat Iran en Irak niet mee willen werken. Beide landen zijn juist bezig hun productie op te schalen, na jaren van economische sancties en oorlogsgeweld. De Saudi's hameren evenwel op solidariteit binnen het kartel en willen alleen minder gaan oppompen als de andere leden dat ook doen.

Behalve Iran en Irak vormt ook Rusland nog een heet hangijzer. Het land is geen OPEC-lid, maar zit wel aan tafel als het over nieuwe productieafspraken gaat. De OPEC-leden willen dat ook de Russen de oliekraan een stukje dichtdraaien, maar die willen naar verluidt niet verder gaan dan een bevriezing van hun productie. Ook dat kan een deal nog in de weg staan.