Piloten die in opdracht van Amazon pakjes binnen de VS vervoeren, hebben dinsdag het werk neergelegd uit ontevredenheid over de hoge werkdruk. De staking treft Amazon aan het begin van de belangrijke feestdagenperiode.

De piloten van vrachtvervoerder ABX Air klagen dat zij door de drukte nauwelijks de vrije dagen op kunnen nemen waar zij volgens hun contract recht op hebben. Veel te vaak beroept hun werkgever zich op een noodsituatie, terwijl feitelijk sprake is van een structureel probleem, aldus de pilotenvakbond APA.

Pilotenstakingen zijn zeldzaam in de VS. Dat komt door strenge regelgeving, waarin staat dat de handel niet mag lijden onder arbeidsconflicten. De piloten vinden dat zij desondanks mogen staken omdat ABX zich niet aan hun contracten houdt.

De Amerikanen vieren donderdag Thanksgiving. De dag daarna, ook wel Black Friday genoemd, begint traditioneel het kerstinkopenseizoen. Steeds meer consumenten doen hun aankopen online.

Juist daarom is Amazon in zee gegaan met ABX. Het bedrijf hoopte zo zijn afhankelijkheid van grote pakketvervoerder als UPS en FedEx te verminderen. Maar zelfs die bedrijven hebben moeite aan genoeg gekwalificeerde piloten te komen, ondanks hun goede arbeidsvoorwaarden.