Lufthansa schrapt 876 van de in totaal drieduizend vluchten in verband met een pilotenstaking.

Zowel vluchten binnen Europa als naar verre bestemmingen worden door de acties geraakt, maakt de luchtvaartmaatschappij dinsdag bekend. 

Lufthansa laat weten er alles aan te doen om de passagiers te informeren en indien mogelijk om te boeken naar andere luchtvaartmaatschappijen. Ook heeft het bedrijf de rechter gevraagd de staking te verbieden. De rechtbank in Frankfurt buigt zich volgens persbureau Reuters nog dinsdagmiddag over dat verzoek.

Bij het totale aantal van drieduizend vluchten zijn ook de vluchten van dochtermaatschappijen als Swiss, Austrian en Brussels Airlines inbegrepen. Bij deze bedrijven wordt niet gestaakt. Onder het hoofdmerk van de luchtvaartgroep worden dagelijks zo'n achttienhonderd vluchten uitgevoerd.

Conflict

Het conflict tussen Lufthansa en de pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) sleept zich al meer dan twee jaar voort. Sinds 2014 waren er al dertien eerdere stakingen, de laatste in september 2015.

Behalve over het salaris zijn de partijen het oneens over onder meer de pensioenen en over de groeiplannen die de luchtvaartmaatschappij heeft met prijsvechter Eurowings.

Diezelfde budgetdochter heeft dinsdag vanwege een staking ruim dertig retourvluchten van en naar Düsseldorf en Hamburg moeten schrappen. Een deel van het cabinepersoneel heeft van 5.00 uur 's morgens tot 20.00 uur 's avonds het werk neergelegd.

De vakbonden Verdi en Ufo ruziën al maanden over een nieuwe cao voor de stewards en stewardessen van Eurowings, zowel met de directie van het bedrijf als onderling. De stakingsoproep voor dinsdag is afkomstig van Verdi. Deze bond eist meer loon en betere arbeidsomstandigheden voor het cabinepersoneel.