Het Belgische industriële investeringsbedrijf Groep Heylen neemt de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) over van de Nederlandse Staat.

De totale opbrengst voor de Staat bedraagt 3,6 miljoen euro, zo is dinsdag bekendgemaakt. Als de lening van 1,2 miljoen euro van de Munt bij de Staat is afgelost, blijft er een netto opbrengst van 2,4 miljoen euro over.

Ook het gebouw van de Munt in Utrecht is verkocht aan een private onderneming. Voorlopig blijft de productie nog op dezelfde locatie, maar op termijn gaat Heylen op zoek naar andere huisvesting in Utrecht of omstreken. Er werken ongeveer negentig mensen bij de Koninklijke Nederlandse Munt.

Het kabinet maakte eind april al bekend de muntenproducent te willen privatiseren. Het bedrijf, dat al sinds 1567 in Utrecht gevestigd is, verkeerde al langere tijd in financieel zwaar weer. 

In het verkoopproces hebben zich twintig geïnteresseerde partijen gemeld, waarvan er tien een indicatief bod op tafel hebben gelegd.

De Munt zorgt er onder meer voor dat beschadigde munten worden ingenomen en vernietigd. Bovendien heeft de onderneming een rol in het aanpakken van valsemunterij. Deze taken worden na de verkoop overgenomen door De Nederlandsche Bank.

Aanvulling

Groep Heylen denkt dat de KNM een goede aanvulling is op zijn bestaande muntactiviteiten. De investeerder heeft onder meer Mauquoy Token Company, National Tokens en Royal Blanking International in zijn portfolio. Dit zijn Belgische ondernemingen die actief zijn op het gebied van onder meer de productie van metalen jetons, promotionele munten en souvenirmunten.

"Dankzij de overname van KNM beschikken we nu over een complementair productportfolio. Hierdoor kunnen we onze ambitie om wereldwijd het meest competente munthuis te worden voor kleine en middelgrote landen, realiseren", zegt Didier Clerx, CEO van Heylen.

Om KNM weer rendabel te maken, denkt het Belgische concern onder meer aan een focus op omzetgroei, kennisontwikkeling en kostenreductie. 

De KNM slaat sinds 1807 de Nederlandse munten, ook worden er veel buitenlandse munten geslagen. Een order uit Chili van 850 miljoen peso's zorgde voor grote problemen en leverde het muntenbedrijf een boete op wegens wanprestatie.