Nieuwe regels van de Europese Unie die online betalingsfraude moeten voorkomen, zouden slecht zijn voor online aankopen. Daarnaast zouden de maatregelen niet per se tot een verhoogde beveiliging leiden.

Dat stelt creditcardmaatschappij Visa dinsdag.

Met de nieuwe regels zou voor elke elektronische betaling van een bedrag boven de 10 euro het invoeren van een wachtwoord of code bij het afrekenen verplicht worden gesteld. De Europese Bankautoriteit (EBA) presenteerde in augustus een conceptversie van dit plan. Het voorstel is onderdeel van een reeks nieuwe maatregelen om illegale activiteiten met online betaling te voorkomen.

"Het voorstel is een serieuze bedreiging voor de manier waarop we online aankopen doen", zegt Peter Bayley, Europees hoofd veiligheid voor Visa. "Er is bovendien geen bewijs gevonden dat het risico op fraude door de maatregelen ook echt wordt teruggedrongen."

Volgens de creditcardmaatschappij zal het aantal internetverkopen in Europa teruglopen als de regels worden doorgevoerd, omdat het consumenten zou ontmoedigen aankopen te doen. Ook zou het moeilijker worden om producten van buiten de EU online aan te schaffen.

Uit een enquête blijkt dat 51 procent van de Europese consumenten weleens iets koopt van buiten de EU. Dat is goed voor een totaalbedrag van 6 miljard euro op jaarbasis.

De EBA zal begin volgend jaar een uiteindelijk voorstel indienen. De bankentoezichthouder overweegt om nog wijzigingen in de concepttekst aan te brengen, aldus een woordvoerder.