Alle werknemers van Shell in Pernis en Moerdijk leggen dinsdag minimaal een uur het werk neer. 

De vakbonden zijn met Shell in een cao-conflict verwikkeld en laten om 10.30 uur de ontruimingsalarmen aanzetten, zegt bestuurder Egbert Schellenberg van FNV.

''Dat betekent dat iedereen naar buiten moet naar de verzamelplaats en daarna moet nog een checkronde plaatsvinden. Dat kan een uur duren en misschien wel twee", legt Schellenberg uit.

''Onder de cao vallen 1800 medewerkers. Daarnaast worden ook externe medewerkers die aanwezig zijn getroffen door de actie."

Loonbod

De bonden kondigden vrijdag acties aan. Ze liggen met Shell overhoop over de hoogte van het loonbod. Volgens het concern is het bod hoger dan de algemene looneis die de FNV voor 2016 voor al haar leden stelt, maar de bonden interpreteren het bod op een andere manier. Ook is er een verschil van mening over onder meer het budget voor sneller doorgroeien van werknemers.

Shell is teleurgesteld dat de bonden overgaan tot actie, maar wil verder niet veel over de acties kwijt. Directeur Jos van Winsen van Shell Pernis noemde de onderhandelingspositie van de bonden eerder al ''onverantwoord".

Het concern zegt een ''realistisch en goed" cao-voorstel te hebben gedaan.