De Britse regering werkt nog altijd aan plannen voor een lagere vennootschapsbelasting, maar niet in de mate waarover in de pers wordt gespeculeerd. 

Dat liet een woordvoerster van de Britse premier Theresa May maandag weten.

May houdt vast aan haar plan om de belasting voor bedrijven in 2020 te verlagen naar 17 procent, tegen 20 procent nu. De Britse krant Daily Telegraph stelde maandag dat dit doel zou zijn opgeschroefd tot minder dan 15 procent, maar de woordvoerster deed dit af als speculatie.

De Britse regering tracht Groot-Brittannië met lagere belastingtarieven ook na het voorgenomen vertrek uit de EU aantrekkelijk te houden voor grote internationale bedrijven.

De Duitse minister Wolfgang Schäuble (Financiën) waarschuwde maandag tegen al te sterke belastingverlagingen. Hij wees de Britten erop dat ze nog altijd deel uitmaken van de EU en zich dus moeten houden aan Europese regels.

Nederland

Ook in Nederland wordt momenteel de discussie over de winstbelasting voor bedrijven gevoerd. Op Prinsjesdag kwam het kabinet met het voorstel om de eerste schijf van 20 procent tussen 2018 en 2021 in stappen te verlengen van 200.000 naar 350.000 euro.

Naast Groot-Brittannië hebben ook België en Luxemburg plannen om de belasting te verlagen. Partijen in de Kamer vrezen dat zo een ‘race to the bottom’ in gang wordt gezet. Ook wordt het als onrechtvaardig gezien dat bedrijven worden ‘beloond’ door op zoek te gaan naar de plekken waar zo weinig mogelijk belasting wordt betaald.

Tegelijkertijd streeft het kabinet naar een aantrekkelijk vestigingsklimaat in Nederland. Dat zorgt voor meer werkgelegenheid en economische groei, is de overtuiging.