Een staking van 72 uur door werknemers van het Amerikaanse landbouw- en voederbedrijf Cargill, lijkt vruchten te hebben afgeworpen. De werknemers krijgen een nieuwe cao met meer koopkracht en behoud van de bestaande ouderenregeling.

Ook krijgen de ruim zeshonderd Nederlandse werknemers een loonsverhoging van 3,35 procent, maakt vakbond FNV zondag bekend.

Werknemers van vijf Nederlandse vestigingen van het bedrijf hebben donderdag voor onbepaalde tijd het werk neergelegd. De staking kwam nadat een ultimatum was gesteld voor de loonsverhoging en nieuwe cao.

"Werknemers dragen bij aan de winst en dienen daar ook voor beloond te worden", zei onderhandelaar Jos Hendriks van FNV na afloop. "Dankzij hun zelfverzekerde en standvastige houding tijdens de acties, is dat nu ook gelukt."

Deal

Michiel Wallaar van CNV Vakmensen noemt het eindresultaat een "goede deal". "Het is ruim boven wat tot nu toe gebruikelijk is in cao-land."

Cargill bood volgens de vakbonden aanvankelijk hoogstens 1,8 procent loonsverhoging en wilde niets weten van een betere regeling voor oudere werknemers.

Bij de vestigingen in Sas van Gent, Rotterdam, Bergen op Zoom en op twee locaties in Amsterdam werd gestaakt.