China en Rusland willen meer vrijhandel in Azië en de regio rond de Stille Oceaan. 

Beide landen zeiden dit in een gezamenlijke verklaring na een ontmoeting van de Russische president Vladimir Poetin en Chinese president Xi Jinping in de Peruaanse hoofdstad Lima.

Daar houden Aziatische landen en overheden langs de Stille Oceaan een economische bijeenkomst. 

De roep voor vrijhandel in de rest van de regio wordt luider, terwijl de aankomende Amerikaanse president Donald Trump juist pleit voor meer handelsbarriéres.

Een anonieme Japanse beleidsmaker vertelde aan persbureau Reuters dat Aziatische landen vrezen dat Trump ze zal beschuldigen van valutamanipulatie.

Dollar 

In de laatste weken is de dollar weer gestegen ten opzichte van andere munten. Investeerders gaan ervan uit dat een Amerikaans programma voor investeringen infrastructuur de rente in het land zal doen stijgen. Maar met een gestegen dollar kunnen Aziatische landen ook weer goedkoper exporteren naar de Verenigde Staten.

Trump heeft al aangekondigd China als valutamanipulator te labelen op de eerste dag van zijn presidentschap. Dit maakt het voor de zakenman mogelijk om een importtarief van 45 procent te heffen op Chinese exportproducten.