Vakbonden slaan alarm over toenemende onzekerheid voor werknemers

Vakbonden waarschuwen vrijdag in een brandbrief over de toenemende druk op de arbeidsmarkt en de groeiende onzekerheid voor werknemers.

Werk moet steeds sneller en goedkoper en daarbij wordt veelal geconcurreerd op prijs in plaats van het beste product of de mooiste innovatie, stellen de bonden.

''Als we niet uitkijken dreigt een fatsoenlijk inkomen en bestaanszekerheid niet alleen aan de onderkant maar ook voor middengroepen onbereikbaar te worden", aldus CNV-voorman Maurice Limmen.

CNV is samen met FNV en VCP ondertekenaar van de brief die naar werkgeversvoorman Hans de Boer van VNO-NCW en aan de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, Mariëtte Hamer is verstuurd.

FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin waarschuwt voor het grote aantal flexibele contracten. Werknemers hebben daardoor te veel onzekerheid over inkomen, werktijden en de duur van het contract, somt Kuin op. "Er moet iets gebeuren, want het komt niet vanzelf goed."

In de brandbrief gaan de bonden onder meer in op de moordende concurrentie die van collega's concurrenten maakt. Ook worden zorgen geuit over de gevolgen van mondialisering en de positie van multinationals en op privatiseringen en aanbestedingsprocedures.

De bonden erkennen in de brief dat het zoeken naar oplossingen lastiger zal zijn dan het in beeld krijgen van de problemen. Samen met werkgevers, overheid en andere belanghebbenden willen de bonden de problemen aanpakken.

Lees meer over:
Tip de redactie