Toekomstige topman ABN Amro koopt aandelen bank

Toekomstig topman Kees van Dijkhuizen van ABN Amro heeft vijfduizend aandelen van de bank gekocht. Dat bleek vrijdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Van Dijkhuizen kocht de effecten voor 20,30 euro per stuk. Dat komt neer op een investering van iets meer dan 100.000 euro.

De aankoop is aangemeld bij de toezichthouder op 17 november, een dag nadat de bank met cijfers over het derde kwartaal naar buiten kwam en bekendmaakte weer banen te schrappen.

De huidige financieel topman Van Dijkhuizen van ABN Amro volgt volgend jaar bestuursvoorzitter Gerrit Zalm op. 

Over de opvolging van Zalm was veel discussie. Zo wilden de commissarissen van de bank in de eerste plaats een bankier met internationale ervaring om ABN AMRO in de toekomst te laten groeien. Pas daarna werden naar verluidt leiderschapskwaliteiten en maatschappelijk draagvlak belangrijk gevonden.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wilde juist een bankier met "maatschappelijk bewustzijn". Hij noemde Van Dijkhuizen een uitstekende bankier en een prima bestuurder met een sterke maatschappelijke antenne. De Nederlandse staat heeft nog steeds een groot meerderheidsbelang in ABN AMRO.

Lees meer over:
Tip de redactie