Kamer wil meer zeggenschap regering bij overname PostNL

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Postwet met spoed wordt aangepast zodat de minister van Economische Zaken meer zeggenschap krijgt zodra PostNL wordt overgenomen door een buitenlandse partij.

Met de aanpassing moet een overnamevoorstel van PostNL eerst naar de minister, in dit kabinet Henk Kamp, die voorwaarden kan stellen. In feite kan de regering zo een overname tegenhouden.

Het voostel van PvdA-Kamerlid Mei Li Vos kreeg onder meer steun van de SP, PVV, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie.

PostNL staat voor de tweede keer in de overnameplannen van de Belgische branchegenoot Bpost. De Kamer is van mening dat PostNL een belangrijke communicatie- en infrastructuur beheert en daarom niet zomaar in buitenlandse handen mag vallen.

De overheid is ervoor verantwoordelijk dat een basispakket van postdiensten in Nederland aan minimale eisen voldoet, zodat iedereen er gebruik van kan maken tegen betaalbare tarieven. 

Groot belang

Het is van groot belang dat de zeggenschap over dit eisenpakket in Nederlandse handen blijft, meent de Kamer. Een buitenlandse postdienstverlener kan niet gedwongen worden dit pakket uit te voeren, omdat dit niet in de wet is opgenomen, aldus de Kamer.

Ook maakt de Tweede Kamer zich zorgen over het behoud van werkgelegenheid. PostNL is met ongeveer vijftigduizend werknemers de grootste werkgever in Nederland. Die belangen kunnen in een geval van een overname door Bpost in handen komen van een door België gedomineerde bedrijvencombinatie.

Op 23 november staat een debat gepland tussen de Tweede Kamer en Kamp over de postmarkt. 

Stap terug

Kamp noemde de overnameplannen al een stap terug, omdat PostNL na een afgerond privatiseringsproces in handen zou komen van Bpost. Dit bedrijf is nog voor het grootste deel in handen van de Belgische staat.

Bpost deed begin november een bod van 2,5 miljard euro op PostNL. Het Nederlandse bedrijf ging niet in op de "ongevraagde" overnamepoging.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie