Aandeelhouders verwerpen reddingsplan energiebedrijf DELTA

De provincie Zeeland en andere aandeelhouders verwerpen het reddingsplan van het kabinet voor het Zeeuwse energiebedrijf DELTA.

Dat schrijven ze donderdag in een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

DELTA heeft het de laatste tijd financieel erg moeilijk en is daarbij wettelijk verplicht om zijn lucratieve netwerkbedrijf af te stoten, net als andere energiebedrijven al eerder hebben moeten doen.

Het kabinet zei onlangs bereid te zijn het bedrijf te helpen, ook omdat DELTA nog met de kerncentrale in Borssele zit opgescheept. Maar dat doet Den Haag alleen als de huidige eigenaren van DELTA zelf ook flink investeren.

Draagkracht

De aandeelhouders vinden dat het plan hun financiële draagkracht te boven gaat. Een groot aantal gemeenten is aandeelhouder. Ook heerst in Zeeland het idee dat het kabinet een eerder dit jaar aangedragen voorstel nooit serieus genomen heeft. Ze willen nu opnieuw om de tafel om tot een oplossing te komen. Het bestuurlijk overleg ligt al sinds begin oktober stil.

De kerncentrale is een groot probleem voor de Zeeuwen. Minister Kamp heeft eerder al eens gezegd dat een verkoop van de nucleaire installatie aan een buitenlandse partij geen optie is. In de ogen van de bewindsman is DELTA zelf verantwoordelijk voor het in bedrijf houden van de centrale en het ontmantelen ervan.

Staatsgarantie

Den Haag stelde voor om via een staatsgarantie de publieke aandeelhouders van DELTA tegemoet te komen. Het wilde naar eigen zeggen de aandeelhouders van DELTA in staat stellen het netwerkbedrijf Enduris en het belang van 50 procent in het waterbedrijf Evides te kopen en onder te brengen in een nieuw op te richten Zeeuws nutsbedrijf.

Kamp stelde in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet verrast is door de reactie van de aandeelhouders van DELTA. ''De afgelopen weken hebben we ons, mede op verzoek van de aandeelhouders, ingezet om samen met hen tot een oplossing te komen. Ondanks dat uit onderzoek is gebleken dat de aandeelhouders van DELTA in staat waren op eigen kracht uit deze situatie te komen, heeft het kabinet de helpende hand willen bieden'', schrijft hij.

Met de keuze een andere afweging te maken zijn de aandeelhouders nu zelf aan zet, aldus Kamp. ''Om de nucleaire veiligheid te kunnen garanderen zullen de aandeelhouders van DELTA over moeten gaan op de verkoop van de twee gezonde bedrijfsonderdelen.''

Lees meer over:
Tip de redactie