ABN Amro gaat 1.500 medewerkers ontslaan. De ontslagronde moet een kostenbesparing van 400 miljoen euro opleveren.

ABN Amro kondigde de ontslagronde woensdagochtend aan in een kwartaalverslag. De nieuwe bezuiniging komt bovenop de reorganisatieplannen die de afgelopen maanden al zijn gemeld en worden wereldwijd doorgevoerd.

Dit keer vervallen de plekken over de gehele breedte van de bank, aldus financieel directeur Kees van Dijkhuizen. Dat er ook gedwongen ontslagen vallen is zo goed als zeker. Maar hoeveel banen er precies per afdeling verdwijnen, moet nog worden uitgewerkt.

Digitalisering 

De bank wil een besparing realiseren door verdergaande digitalisering van werkzaamheden en door efficiënter te gaan werken. De operatie kost dit kwartaal naar verwachting 150 tot 175 miljoen euro.

"We willen de volgende stap zetten om onze klanten van innovatieve digitale oplossingen te voorzien", zegt topman Gerrit Zalm over de plannen. 

De bestuursvoorzitter, die binnenkort opstapt, benadrukte woensdag in een toelichting dat de bank zich steeds moet aanpassen. Nieuwe concurrenten die met nieuwe technologische snufjes banken de loef proberen af steken, liggen continu op de loer. Verder begeven pensioenfondsen en verzekeraars zich de laatste tijd ook steeds meer op de hypotheekmarkt.

Banen

In september kondigde ABN Amro al aan 975 tot 1.375 banen te schrappen tot 2020, vooral bij ondersteunende en controlerende functies zoals op personeelszaken, de financiële administratie en risicomanagement. 

Daarbij liet de bank weten de mogelijkheden voor verdere besparingen te onderzoeken, terwijl ook eerder al stevige ingrepen voor de komende jaren waren aangekondigd.

De werkgelegenheid bij de bank zakt de komende jaren door alle ingrepen met 13 procent, tot ongeveer 23.000 banen in 2020. Nu is er bij de bank werk voor 26.500 medewerkers, van wie er 4.500 extern worden ingehuurd.

De reorganisaties treffen ongeveer 10 procent van het personeel in vaste dienst, terwijl er 25 tot 30 procent minder werk zal zijn voor externe arbeidskrachten.

Winst

ABN Amro zag zijn nettowinst vorig kwartaal met bijna een vijfde stijgen, tot 607 miljoen euro. De eerste negen maanden van dit jaar leverden een plus op van 1,7 miljard euro. Dat is 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De bank voerde zijn kredietverlening afgelopen maanden op, trok daarbij meer spaargeld aan en wist zijn kapitaalbuffer verder te verhogen. Bij het kwartaalbericht werden geen concrete prognoses afgegeven voor komende periode.

Zalm bedankte in zijn waarschijnlijk laatste persconferentie zijn medebestuurders bij de bank. Hij wees er onder meer op dat binnen ABN Amro sinds de redding door de staat in 2008 twee verschillende culturen succesvol zijn samengevoegd. Inmiddels is er niemand meer die zich als ex-medewerker van Fortis zou omschrijven, aldus Zalm.

Vakbond FNV noemt de bezuinigingen bij Nederlandse banken "een estafetterace". "Zo blijft er niets over van het Nederlandse bankenwezen. We willen snel meer duidelijkheid zodat de werknemers weten waar ze aan toe zijn."

Ook CNV Vakmensen sluit zich hierbij aan. "Er verdwijnen niet alleen vaste banen, maar ook veel zzp’ers en inhuurkrachten zijn hun werk kwijt. In 2020 zijn er zeker een kwart minder flexibele krachten" aldus bestuurder Sandra Hendriks.

Vakbond De Unie noemt het reorganisatiescenario bij ABN Amro "kil". "Het past niet bij het beeld dat door minister Dijsselbloem werd geschetst over wat de nieuwe maatschappelijk betrokken bank zou moeten uitstralen'', vindt voorzitter Reinier Castelein.

De vakbondsman noemde het ook opmerkelijk dat de nieuwe reorganisatie nog begonnen wordt door de vertrekkende topman Gerrit Zalm, in plaats van de nieuwe topman.