Helft gemeenten krijgt geen goedkeuring jaarrekening

De helft van de Nederlandse gemeenten ontving geen goedkeurende accountantsverklaring voor de jaarrekening van 2015. 43 procent kreeg een 'accountantsverklaring met beperking' en 7 procent een oordeelonthouding.

De problemen lijken samen te hangen met de decentralisaties, schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd uitgevoerd. Voor het onderzoek werden controleverklaringen van accountants bij de gemeentelijke jaarrekeningen van 2015 geraadpleegd. 

In 2014 werd een aanzienlijk hoger aantal jaarrekeningen goedgekeurd. 98 procent van de gemeenten ontving toen een goedkeurende verklaring.

Decentralisatie

Het verschil tussen 2014 en 2015 is te wijten aan de decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten. Het jaarverslag van 2015 was het eerste verslag waar de decentralisatie van invloed op was.

De meest voorkomende oorzaak voor het niet goedkeuren van de jaarcijfers ligt volgens de onderzoekers in het sociaal domein. "Fouten en zekerheden met betrekking tot zorg in natura zijn goed voor 57 procent van de geconstateerde fouten en onzekerheden binnen dat domein". Daarnaast zou het persoonsgebonden budget (pgb) voor ongeveer 33 procent van de fouten zorgen.

Het percentage goedkeurende verklaringen lag met 55 procent het hoogst bij gemeenten met twintigduizend tot vijftigduizend inwoners. Grote gemeenten, met meer dan honderdduizend inwoners, scoorden het slechtst. Daar werd 55 procent van de verklaringen afgekeurd.

Het aantal goedkeurende verklaringen verschilt ook sterk per provincie. In Zeeland en Zuid-Holland ontvingen relatief de meeste gemeenten een goedkeurende verklaring. In de provincies Flevoland, Drenthe en Groningen was het aantal het laagst.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie