Nederlandse economie groeit verder in derde kwartaal

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,7 procent gegroeid.

Het is het tiende kwartaal op rij dat de economie groeit, zo blijkt uit een eerste berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die dinsdag bekend is gemaakt.

In de eerste drie kwartalen van 2016 werd een groei van driemaal 0,7 procent gemeten. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2015 kwam de groei uit op 2,4 procent.

De groei is vooral te danken aan de uitvoer en de consumptie van huishoudens. "Het is vooral de consument die zorgt voor die groei. Er wordt meer elektronica, zoals tablets gekocht. Daarnaast gaven we meer uit aan horeca en dagjes uit" zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen in een toelichting. "Ook buitenlandse toeristen kwamen vaker naar Nederland."

Verder gaven consumenten meer uit aan zorg. Uitgaven aan diensten waren goed voor ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen. 

Op het gebied van goederen hebben consumenten vooral meer besteed aan huishoudelijke apparaten en auto's. 

De stemming onder consumenten is al bijna twee jaar positief, op een dipje in februari en maart na. De afgelopen maanden nam vooral de koopbereidheid toe. 

Banen

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het derde kwartaal van 2016 met 26.000 toe tot een aantal van tien miljoen. Het aantal werklozen daalde met 37.000 personen. Dat is de grootste werkloosheidsdaling in de afgelopen tien jaar. Het aantal vacatures steeg met zevenduizend.

De stijging van het aantal banen was te danken aan de stijging van het aantal werknemersbanen. Een groei van 34.000 werknemersbanen stond tegenover een afname van achtduizend zelfstandigenbanen. Momenteel is een op de vijf banen in Nederland op zelfstandige basis.

Al tien kwartalen achter elkaar is er sprake van banengroei. Vanaf het eerste kwartaal van 2014 zijn er in totaal 250.000 banen bijgekomen. 223.000 daarvan zijn werknemersbanen, 17.000 banen zijn op zelfstandige basis.

"Het aantal werklozen per vacature is gedaald naar drie, op het dieptepunt van de crisis waren dat er zeven", aldus Van Mulligen.

Export en investeringen

De stijging van de export viel in het derde kwartaal wat lager uit dan in de voorgaande kwartalen. Wel werden er aanzienlijk meer chemische producten uitgevoerd dan een jaar eerder. Het betrof vooral farmaceutische producten. Ook zijn er meer voedingsmiddelen, (basis)metaalproducten en machines uitgevoerd. 

Ook in het derde kwartaal zijn de investeringen in vervoermiddelen en woningen weer stevig toegenomen. Bedrijven hebben meer uitgegeven aan vliegtuigen, vrachtwagens, opleggers en computers. Ze gaven wel minder uit aan personenauto's. 

De wederuitvoer groeide ongeveer twee keer zo sterk als de uitvoer van Nederlandse producten.

CO2-uitstoot

De uitstoot van CO2 was in het derde kwartaal 2,3 procent lager dan een jaar eerder. Het is het derde kwartaal op rij dat de CO2-uitstoot lager uitvalt dan de economische groei. Dit komt vooral doordat energiecentrales meer aardgas in plaats van steenkool hebben ingezet bij de energieproductie. Ook wordt er minder gas gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. 

De CO2-uitstoot van energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer was in het derde kwartaal 6 procent lager dan een jaar eerder. De uitstoot van de transportsector als geheel nam in het derde kwartaal juist toe met ongeveer 5 procent. Hierbij spong de luchtvaart eruit, met een plus van ruim 6 procent.

Positief

Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken blijft de Nederlandse economie over de "volle breedte uitzonderlijk goed presteren".

"We groeien ruim twee keer zo hard als het Europese gemiddelde en laten in een nog altijd onzekere internationale situatie, al tweeënhalf jaar een solide en stevige groei zien", stelt Kamp in een reactie. 

Kamp vindt vooral de sterke daling van de werkloosheid belangrijk. Ook wijst hij erop dat de signalen voor de toekomst positief zijn.

"Het consumentenvertrouwen bevindt zich op het hoogste niveau in ruim negen jaar en het producentenvertrouwen is sinds september 2014 onafgebroken positief. Natuurlijk zijn er nog wel een aantal internationale onzekerheden die volgend jaar de economie kunnen beïnvloeden, zoals de Brexit en de beleidsplannen van de nieuwe Amerikaanse president."

Lees meer over:
Tip de redactie