EasyJet houdt ook komende maanden last van Brexit

Luchtvaartmaatschappij easyJet houdt ook de komende maanden last van de keuze van de Britten om de EU te verlaten.

De Brexit drukt de waarde van de Britse munt, wat de budgetmaatschappij tientallen miljoenen ponden aan opbrengsten kost.

De kosten van wisselkoerseffecten komen dit boekjaar 90 miljoen pond (104 miljoen euro) hoger uit dan afgelopen jaar, schatte easyJet dinsdag. Daarvan wordt 70 miljoen pond in de eerste helft van het tot eind september lopende jaar geboekt.

De Britse prijsvechter zag zijn winst vorig boekjaar voor het eerst sinds 2009 dalen. De winst voor belastingen ging daarbij met bijna 30 procent omlaag naar 495 miljoen pond. Het resultaat kwam daarmee overeen met de voorlopige schatting die easyJet begin oktober al gaf.

Afgelopen jaar stapten 73,1 miljoen passagiers op een vlucht van easyJet. Daarmee nam het aantal reizigers met 6,6 procent toe en waren de vliegtuigen van het bedrijf voor 91,6 procent gevuld.

EasyJet had afgelopen jaar ook last van de gevolgen van verschillende terreurdaden. Het bedrijf vliegt op relatief veel bestemmingen die het toneel van aanslagen zijn geweest, zoals het Franse Nice en Turkije. Vluchten op de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh werden na aanslagen geschrapt.

Daarnaast drukten ook stakingen van luchtverkeersleiders in Frankrijk en een overaanbod van zitplaatsen op de Europese markt de resultaten.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie