Groei Nederlandse economie groter dan groei in eurozone

De economische groei in Nederland was afgelopen kwartaal aanmerkelijk sterker dan het gemiddelde in de hele eurozone. Dat blijkt uit een overzicht dat Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd.  

De economische groei in de eurozone kwam in het derde kwartaal gemiddeld uit op 0,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Nederland hoorde bij de best presterende landen, met een plus van 0,7 procent, berichtte ook het CBS dinsdag.

Binnen de eurozone deed alleen Portugal het beter (plus 0,8 procent), terwijl Spanje, Slowakije en Cyprus dezelfde sterke groei noteerden.

Duitsland

De vooruitgang in de muntunie werd afgelopen kwartaal onder meer geremd door een afzwakking in Duitsland. Daar groeide de economie in het derde kwartaal met 0,2 procent, na een plus van 0,4 procent in het tweede kwartaal. Economen rekenden voor de afgelopen periode in doorsnee op een groei met 0,3 procent.

De groei werd vooral geremd door de export, die door de afzwakkende wereldhandel licht afnam. De bestedingen van consumenten en de overheid joegen de groei in Duitsland aan.

Frankrijk

Frankrijk en België sloten met Duitsland de rij in de eurozone. Ook zij zagen hun economie vorig kwartaal slechts 0,2 procent groter worden.

De Italiaanse economie, de op twee na grootste van de eurozone, groeide vorig kwartaal met 0,3 procent, na een stagnatie in het tweede kwartaal. Daarmee was de groei iets sterker dan verwacht.

Lees meer over:
Tip de redactie