Investeerders steken weer geld in grote Europese infrastructuur- en innovatieprojecten. Zij zouden over de streep zijn getrokken door garanties van de Europese Investerings Bank (EIB) en de EU.

Het zogenoemde Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) genereert extra investeringen en banen, stelt de commissie maandag op basis van een evaluatierapport van accountantsbureau EY. 

Het initiatief van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker verdient volgens de commissie uitbreiding en versterking na 2018. Dit heeft Juncker eerder al voorgesteld.

Te vroeg

Vrijdag publiceerde de Europese Rekenkamer het advies om niet te veel haast te maken met verlenging en uitbreiding van het initiatief. Volgens de rekenkamer is het na een jaar te vroeg om daarover een besluit te nemen.

"Een jaar is niet genoeg om de economisch en sociale gevolgen te meten, of die voor het milieu", meent de rekenkamer, die dit maandag nog eens twitterde.

Goede weg

EU-commissaris Jyrki Katainen (Groei en Investeringen): "De meest recente cijfers bewijzen dat we op de goede weg zijn. Samen met de EIB zullen we dan ook verder werken aan het plan om Europeanen aan banen te helpen en de economische groei te stimuleren"

De grondgedachte achter het fonds was dat particuliere investeerders, die jarenlang de hand op de knip hebben gehouden, bereid zijn meer geld te steken in projecten als de risico's dankzij Europese garanties worden verkleind. Daardoor zal er half 2018 naar verwachting 315 miljard euro aan extra investeringen in de EU zijn aangetrokken.