OM eist vier jaar cel tegen ex-topman Eurocommerce

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar cel tegen voormalig directeur Ger V. van vastgoedontwikkelaar Eurocommerce. Hij wordt verdacht van oplichting en faillissementsfraude.  

Het OM maakt de strafeis maandag bekend bij de rechtbank in Almelo, waar de rechtszaak dient rond het faillissement van Eurocommerce in 2012.

"Toen zijn bedrijf niet meer te redden was, heeft hij met hulp van zijn vrouw en kinderen in het zicht van het faillissement uit de boedel miljoenen euro's weggesluisd", aldus het OM. Zo heeft hij onder meer een hotel-restaurant aan zijn dochter en de vermaarde Stal Eurocommerce aan zijn zoon verkocht voor een lage prijs. V. bestrijdt dit.

V. geeft wel toe dat hij contracten heeft vervalst om bij banken leningen los te krijgen. Hij gebruikte daarvoor valse huur- en aannemersovereenkomsten. Ten tijde van het faillissement had Eurocommerce voor 700 miljoen euro aan leningen bij banken uitstaan.

"Om kredieten bij de banken te verkrijgen, stelde hij de situatie van de te ontwikkelen panden rooskleuriger voor en jaarrekeningen van Eurocommerce deden de werkelijkheid mooier lijken dat die was", stelt het OM.

Integer

"Het zo ernstig op grote schaal inbreuk maken op het principe van integer zakendoen, door iemand met de reputatie en omvang als deze projectontwikkelaar, dient voor een ieder duidelijk afgestraft te worden", stelde de officier van justitie bij de zitting. Volgens het OM heeft V. het faillissement van zijn bedrijf aan zien komen. "Het was de kritieke situatie van zijn bedrijf die hem tot valsheden bracht."

"Motief daarvoor was: het voorkomen dat een groots en luxueus leven, zoals de familie gewoon was te leiden, moest worden ingeleverd voor een leven in een rijtjeshuis", zegt de officier. "Dat heeft de familie niet willen accepteren en dat heeft geleid tot de faillissementsfraude, een delict dat de integriteit en het vertrouwen in het zakendoen ondermijnt."

Gezinsleden

Tegen de echtgenote eist het OM twee jaar gevangenisstraf, omdat zij zou hebben meegewerkt aan de constructies en ook geld heeft verborgen. "Het ging om ettelijke miljoenen euro's, teneinde haar luxueuze leven veilig te stellen", oordeelt de officier.

Het OM wil verder een jaar cel voor de zoon en tien maanden cel voor de dochter. Het OM stelt dat zij medeplichtig zijn aan de faillissementsfraude en het verbergen van geldbedragen in een kluis.

"Zij zijn meetrokken in dit familiedrama en daarmee naast dader ook enigszins slachtoffer. Maar zij hebben in een poging te redden wat er voor hen te redden viel, een grens overschreden die afstraffing verdient." 

De rechtbank doet op 16 december uitspraak.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie