Druk op de arbeidsmarkt neemt toe

De beroepsbevolking is in het derde kwartaal verder gegroeid. In vergelijking met een jaar eerder kwamen er bijna 130.000 werkenden bij. 

De werkloosheid daalde in dezelfde periode met tachtigduizend, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. 

De afname kwam enerzijds doordat minder werkenden hun baan kwijtraakten en anderzijds doordat meer toetreders op de arbeidsmarkt werk vonden. Vorig jaar waren meer nieuwkomers werkloos, wat de daling van de werkloosheid remde. 

De langdurige werkloosheid (mensen die langer dan een jaar thuis zitten) daalde eveneens, ook onder de moeilijke groep van 45-plussers. Wel zijn nog steeds ruim zes op de tien werkloze 45-plussers twaalf maanden of langer op zoek naar werk. Onder alle werklozen is dat vier op de tien.

Nieuwkomers

In het derde kwartaal meldden zich 392.000 nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Dit zijn mensen die zich drie maanden eerder nog niet aanboden. Toetreders vonden sneller werk dan een jaar eerder. Van hen had 54 procent in het derde kwartaal betaald werk tegenover 49 procent een jaar eerder. 

Ruim de helft van de nieuwkomers op de arbeidsmarkt is 15 tot 25 jaar. Van deze groep had 62 procent een betaalde baan. Onder 25- tot 45-jarige en 45- tot 65-jarige toetreders was dat respectievelijk 46 procent en 43 procent.

Asscher

De kansen op een baan nemen toe, ook voor langdurig werklozen. Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag in reactie op de cijfers.

''Ik ben blij voor al die duizenden mensen die de afgelopen maanden een baan hebben gevonden. Soms moesten ze daar lang op wachten, maar hun wachten is beloond'', aldus Asscher. ''Ik hoop dat er de komende maanden nog veel meer mensen aan de slag kunnen komen. Daar wil ik alles aan doen."

Lees meer over:
Tip de redactie