HEMA miste sturing volgens bestuursvoorzitter

HEMA miste sturing toen bestuursvoorzitter Tjeerd Jegen vorig jaar april aantrad. Het bedrijf draaide al jaren verlies, en was volgens Jegen toe aan verandering.

Het was "erop of eronder", zegt de bestuursvoorzitter zaterdag in een interview met NRC.

Jegen trad naar eigen zeggen aan in een bedrijf "dat sturing miste". De magazijnen "puilden uit" en de voorraden hadden een verkoopwaarde van 540 miljoen euro. Vier jaar lang was de omzet gedaald, maar de kosten in de winkels waren omhooggegaan.

Volgens de bestuursvoorzitter waren de mensen "in slaap gesust", terwijl het bedrijf al jaren verlies maakt. Vorig jaar bedroeg dat verlies nog 72,5 miljoen euro.

"Als wij zo doorgaan, worden we bijgezet in het winkelmuseum. Er komen pijnlijke dingen aan, maar niets is zo pijnlijk als museumdirecteur worden", vertelt Jegen in het interview.

Internationale expansie

Onder leiding van Jegen zet HEMA extra in op internationale expansie. Van de ruim zevenhonderd HEMA-filialen liggen er nu nog zo’n zeshonderd in Nederland. Sinds enkele jaren is HEMA ook actief in onder andere België, Spanje, Luxemburg, Engeland en Frankrijk.

Ook online wil de keten sterk groeien. HEMA heeft de webwinkel het afgelopen jaar flink vernieuwd.

Lees meer over:
Tip de redactie