De Duitse bondsregering wil autosnelwegen gaan privatiseren. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) is begonnen met de voorbereidingen om dat te realiseren.

Dat meldt Der Spiegel zaterdag. Schäuble is bezig met het oprichten van een bedrijf dat de financiering, de bouw en het beheer over de wegen moet overnemen.

De regering heeft het bericht zaterdagmiddag bevestigd. Schäuble stelt komende week voor de wet zo te veranderen dat de autosnelwegen kunnen worden ondergebracht in een speciale onderneming voor de infrastructuur.

In dat bedrijf moeten dan private investeerders deelnemen, zoals dat in het verleden ook bij het post- en telecombedrijf gebeurd is. De overheid houdt wel een meerderheidsbelang.

Volgens de krant willen bedrijven als banken en verzekeraars graag betere financiële toegang tot projecten op het gebied van infrastructuur. Dit nieuwe autosnelwegenbedrijf zou dit moeten regelen.

Autosnelwegen zijn nu gratis in Duitsland, maar dat zou veranderen als de privatisering wordt doorgevoerd. Gebruikers van de weg moeten dan tol gaan betalen.

Op dit moment lijkt het plan politiek niet haalbaar. De oppositiepartijen de Groenen en Die Linke zijn tegenstanders van dergelijke privatiseringen en de sociaaldemocratische SPD, in de regering coalitiepartner van de christendemocraat Schäuble, liet zaterdag weten niets te voelen voor het plan

Voor de privatisering is een verandering in de grondwet van de bondsrepubliek nodig. Begin december bespreekt het kabinet de plannen.