VNC schort de werkonderbrekingen van het cabinepersoneel bij KLM op. De vakbond zegt een voorstel van KLM te hebben ontvangen dat "interessant genoeg is om over door te praten".

Dat maakt VNC zaterdag bekend.

Volgens een woordvoerder van de VNC is de KLM met een nieuw voorstel gekomen om de noodzakelijke bezuinigingen in te voeren. ''Daar zit eindelijk iets in waar zowel wij als KLM iets aan hebben. Tot nu toe kwam de KLM alleen maar met dictaten.''

Over de inhoud van het voorstel wil de VNC-man niets zeggen. ''Het is een raamwerk met een set afspraken op hoofdlijnen. En dus absoluut nog geen cao-resultaat, maar wij en de KLM zien licht in de tunnel en willen erover praten.''

De VNC-woordvoerder is bovendien optimistisch over een doorbraak in de heikele pensioenkwestie. ''Dat gaan we oplossen.'' Tot nu toe waren de bonden niet bereid om te praten over alternatieve manieren om kosten te besparen. Zij wilden pas onderhandelen over een nieuwe cao als een oplossing is gevonden voor een al langer lopend conflict over de pensioenen.

Reactie FNV

Vakbond FNV, die ook opriep tot de stiptheidsacties, zegt "met verbazing kennis te hebben genomen van de opschorting".

Volgens FNV is KLM bereid de maatregel te schrappen waarbij het aantal bemanningsleden op internationale vluchten wordt ingeperkt, maar zou daar een "vergelijkbare maatregel" tegenover staan. Wat deze "vergelijkbare maatregel" inhoudt wil KLM volgens de vakbond vooralsnog niet zeggen.

Om "verwarring en veiligheidsrisico's te voorkomen", staakt ook FNV haar acties tijdelijk. Wel blijft de vakbond het eerder gestelde ultimatum handhaven.

Aanvankelijk kondigden beide vakbonden aan de acties zaterdag op te schalen. Vertragingen zouden vanaf dan ongeveer een uur bedragen. Om de verwachte vertragingen op te kunnen vangen, annuleerde KLM drie vluchten die op zaterdag zouden vertrekken.

KLM laat weten verheugd te zijn dat de acties zijn opgeschort en dat "de dialoog" wordt aangegaan. De dienstregeling wordt zaterdag gewoon uitgevoerd, met uitzondering van de vluchten die uit voorzorg al waren geannuleerd.

Zaterdagmiddag komt het actiecomité van FNV Cabine bijeen. Dan zal duidelijk worden welke nieuwe stappen de vakbond gaat ondernemen.

Sinds 12 oktober houden de vakbonden acties bij KLM. De luchtvaartmaatschappij heeft ongeveer tienduizend cabinemedewerkers in dienst.