Nederland niet meer tegen hoge importheffingen

Nederland verzet zich niet langer tegen tijdelijke hoge importheffingen als producten van buiten de EU aantoonbaar op de markt worden gedumpt. 

Dat bleek vrijdag na afloop van beraad van de EU-ministers van Handel in Brussel.

Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) wil Nederland meewerken aan nieuwe maatregelen om de export van bijvoorbeeld spotgoedkoop staal uit China te bestrijden.

Samen met onder andere Groot-Brittannië en Zweden blokkeerde Den Haag jarenlang Brusselse voorstellen om de bestaande 'defensieve' maatregelen aan te passen aan dit soort praktijken, uit vrees voor protectionisme.

''We moeten vooruit" aldus Ploumen, die hoopt dat er nog dit jaar een akkoord bereikt wordt over een pakket maatregelen.

Staal

In oktober luidde bijna zestig topfunctionarissen uit de Europese staalindustrie de noodklok. Zij willen dat Brussel met snellere en effectievere maatregelen komt om de dumping van Chinees staal op de Europese markt tegen te gaan.

De Europese staalindustrie heeft zwaar te lijden onder overproductie. De prijzen zijn daardoor scherp gedaald. De staalindustrie biedt volgens een schatting van begin dit jaar van zakenkrant Financial Times werk aan zo'n 420.000 Europeanen. Veel bedrijven zien zich evenwel gedwongen te snijden in de productiecapaciteit om kosten te besparen.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie