Duitsland investeert komende jaren 876 miljoen euro in veiligheid

Duitsland investeert de komende vier jaar 876 miljoen euro in zijn veiligheid. Bijna de helft van dat budget gaat op aan een eigen satelliet voor de veiligheidsdienst BND, die ruim 400 miljoen euro kost.

Diverse media schrijven vrijdag dat er 4.300 banen in de veiligheidssector bijkomen. Met name de federale Bundespolizei kan rekenen op flink meer steun.

De druk van de migratiecrisis en de dreigende terreur levert de politie komend jaar 1.970 nieuwe banen op. Dat moeten er uiteindelijk 3.250 worden. Het Bundeskriminalamt, de federale recherche, kan in 2017 in totaal 820 nieuwe werknemers aannemen.

De spionagesatelliet voor de BND is echter het grootste project. De satelliet zal worden ontwikkeld met hulp van het leger en het Duitse instituut voor lucht- en ruimtevaart. De veiligheidsdienst was voor satellietbeelden tot dusverre afhankelijk van collega-diensten, onder meer in de Verenigde Staten.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking krijgen eveneens flink meer geld. Zo kan Buitenlandse Zaken de komende jaren een greep doen uit een fonds van 1,2 miljard euro voor de opvang van vluchtelingen uit Syrië. Het gaat met name om mensen die naar de buurlanden zijn gevlucht.

Ontwikkelingssamenwerking krijgt ongeveer een half miljard extra, eveneens bedoeld om de gevolgen van de burgeroorlog in Syrië op te vangen. Duitsland wil verder de oorzaken van de vlucht van mensen uit Afrika bestrijden, zoals geweld en slechte economische omstandigheden.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie