AMSTERDAM - De Russische fiscus heeft het olieconcern Yukos maandag getroffen met twee nieuwe miljarden omvattende belastingaanslagen. In totaal eist de fiscus nu 13,9 miljard euro achterstallige belasting van Yukos, aldus het persbureau Interfax.

De belastingdienst legde bij Yukos zelf een nieuwe aanslag van 5,2 miljard euro neer voor het boekjaar 2002. Yukos' belangrijkste olieproductie-eenheid Yuganskneftegaz kreeg aanslagen voor 2001 en 2002, samen goed voor 2,3 miljard achterstallige belasting.

De fiscus eiste aanvankelijk omgerekend 5,9 miljard euro achterstallige belasting van Yukos voor de jaren 2000 en 2001. Een bron binnen Yukos vertelde het persbureau Associated Press maandag dat het olieconcern al de helft van dat bedrag heeft voldaan. Maar met de nieuwe belastingaanslagen erbij moet Yukos nog zeker veertien miljard euro afdragen. "Dit is duidelijk hoger dan we in het ergste geval hadden verwacht", zei economisch analist Ron Smith van Renaissance Capital. De beurs reageerde hetzelfde: de dollaraandelen van Yukos namen 4,3 procent in waarde af. Openbare verkoop

De nieuwe belastingaanslagen brengen de openbare verkoop van Yuganskneftegaz een stap dichterbij. Justitie wil de dochteronderneming van Yukos verkopen om met de opbrengst de achterstallige belasting te kunnen betalen.

Maandag maakte de investeringsbank J.P. Morgan Chase & Co. bekend dat Yuganskneftegaz in zijn ogen tussen de 12,5 en 17,2 miljard euro waard is, veel meer dan de schatting waar justitie vorige maand mee kwam. Het is onduidelijk hoe en wanneer de olieproductie-eenheid, de meest winstgevende tak van Yukos, wordt verkocht.