De Barendrechtse rederij Flinter Groep is failliet verklaard. Dat bevestigt topman Bart Otto donderdagmiddag.

Het bedrijf vroeg een maand geleden al uitstel van betaling aan als gevolg van de aanhoudende malaise in de scheepvaart, waardoor veel schepen al jaren met verlies draaien.

De ongeveer 65 mensen op het hoofdkantoor van Flinter verliezen hun baan, licht Otto toe. Op de 31 schepen werken nog eens ongeveer 310 mensen, maar die zijn niet in vaste dienst.

Van die schepen zijn er elf ook failliet, wat betekent dat de 110 opvarenden ontslagen worden. De overige bemanningsleden kunnen mogelijk aanblijven onder nieuwe eigenaren.

ING

ING weigerde onlangs de financiering voor negen van de schepen van Flinter te verlengen en eiste dat ze worden verkocht. Flinter kwam ruim een jaar geleden in het nieuws toen het vrachtschip Flinterstar voor de kust van Zeebrugge zonk na een aanvaring met een gastanker.

Volgens bestuurder Marcel van Dam van FNV Nautilus zat het faillissement er al aan te komen. ''We hadden al signalen dat een doorstart voor de holding lastig zou zijn. Een aantal van de schepen zou mogelijk wel onder ander management kunnen worden gebracht."

Scheepvaart

De scheepsbouw en de scheepvaart verkeren al langere tijd in zwaar weer. De vakbond is ook in gesprek met rederij Abis, waar volgens de bond Rabobank onlangs meerdere schepen aan de ketting liet leggen wegens financieringsproblemen. ''Die zouden de volgende kunnen zijn. Al is daar nog geen sprake van uitstel van betaling."