Vervanging topman Tata Steel in gang gezet

De greep van de eerder gewipte topman Cyrus Mistry op het Indiase conglomeraat Tata wordt met de dag kleiner. 

Sinds Ratan Tata de leiding van het concern weer op zich heeft genomen, stelt hij alles in het werk om Mistry volledig buiten de deur te werken. Bij dochter Tata Consultancy Services is de dagelijkse leiding inmiddels in handen van een tijdelijke opvolger.

Eerder werd al bekend dat het voor houdsterbedrijf Tata Sons nog een hele kluif wordt om volledig van de vorige maand ontslagen Mistry af te komen.

Hoewel hij niet meer aan het hoofd van het moederbedrijf staat, is hij nog wel bestuurder bij een aantal dochterondernemingen waaronder Tata Motors, Tata Power en Indian Hotels.

Aandeelhouders

Bij laatstgenoemde bedrijf is het proces inmiddels in gang gezet om Mistry te vervangen. Daarvoor is wel de steun van aandeelhouders nodig. Tata Sons bezit 28 procent van de stukken.

Opvallend is dat het bestuur van Indian Hotels vorige week nog het vertrouwen in Mistry uitsprak.

Bij Tata Consultancy was de vervanging van Mistry een minder moeilijke opgave, omdat Tata Sons bijna driekwart van het softwarebedrijf in handen heeft.

Verlies

Sinds Mistry bij Tata werd weggestuurd gaan de partijen rollebollend over straat. Volgens Mistry staat Tata er financieel veel slechter voor dan de top wil doen geloven. Afschrijvingen op verlieslatende bedrijfsonderdelen kunnen volgens hem oplopen tot omgerekend ruim 16 miljard euro.

Tata vindt de uitlatingen die Mistry over het bedrijf deed op zijn beurt ongefundeerd, kwaadaardig en laster.

Lees meer over:
Tip de redactie