Aegon heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 358 miljoen euro, tegen een verlies van bijna dezelfde omvang een jaar eerder. Dat maakte de verzekeraar donderdag bekend.

Aegon boekte in het derde kwartaal een onderliggende brutowinst van 461 miljoen euro. Dat was 7 procent minder dan een jaar eerder, maar duidelijk meer dan analisten hadden voorspeld.

De verzekeraar boekte naar eigen zeggen goede vooruitgang met zijn besparingsprogramma, vooral in de Verenigde Staten. Daardoor ligt Aegon ruim op schema om het doel van 200 miljoen euro aan besparingen in 2018 te halen, zei bestuursvoorzitter Alex Wynaendts.

Aegon haalt het grootste deel van zijn omzet uit de VS. Daar staan de resultaten van de levensverzekeringstak aanhoudend onder druk, doordat pensioengerechtigden steeds langer leven en de uitkeringen waar ze recht op hebben blijven groeien. Daarnaast speelt de lage rente Aegon parten.

Trump

Op dat vlak kan de komst van president Donald Trump wellicht soelaas bieden, zei Wynaendts. Als die zijn plannen voor enorme investeringen in de infrastructuur doorzet, zal de rente in de VS gaan stijgen, voorspelde hij. In Europa rekent Wynaendts er onveranderd op dat de rente nog heel lang heel laag zal blijven.

De kapitaalbuffer van Aegon bleef min of meer stabiel ten opzichte van de voorgaande drie maanden. De zogeheten Solvency II-ratio kwam vorig kwartaal uit op 156 procent, tegen 158 procent in het tweede kwartaal.